Olimlar saratonning 11 turi rivojlanishi xavfini kamaytiruvchi vitaminni aytishdi
Tadqiqot mualliflari kuniga kamida 200 mg askorbin kislotasini iste’mol qilishni tavsiya etishgan.

Foto: Getty Images
Xitoylik olimlar S vitaminini iste’mol qilish va saraton kasalligining turli shakllari rivojlanishi orasidagi bog‘liqlik to‘g‘risidagi 3562ta ilmiy ishni o‘rganib chiqdi. Ularning xulosasiga ko‘ra, S vitaminini iste’mol qilish saratonning 11 turi rivojlanishi xavfini kamaytiradi.
Qayd etilishicha, S vitamini siydik pufagi, bachadon, oshqozon, qizilo‘ngach, o‘pka, oshqozonosti bezi, prostata, buyrak saratonlari, glioma rivojlanishi xavfini sezilarli darajada pasaytiradi.
Maqola mualliflari kuniga kamida 200 mg askorbin kislotasini iste’mol qilishni tavsiya etishgan.
Shu bilan birga, olimlar S vitaminining manbai meva va sabzavotlar ekanligini ta’kidlagan. Ularning yozishicha, meva-sabzavotlardagi boshqa foydali moddalar S vitamini bilan birgalikda turli o‘smalarga qarshi ta’sir ko‘rsatadi.
Mavzuga oid

12:22 / 05.03.2025
Tatuirovka teri saratoniga sabab bo‘lishi mumkin

23:10 / 25.02.2025
JSST: 2050 yilga borib dunyoda ko‘krak bezi saratonidan o‘lim holati 68 foizga oshadi

21:19 / 17.02.2025
Olimlar saratonning rivojlanish xavfini belgilaydigan 380 ta gen variantini aniqladi

23:03 / 11.02.2025